RSS

kehilangan.............

kehilangan...
8jun2009, pergi nya seorang insan yang ak syg. ATUK pergi setelah hampir 10tahun bertahan dengan penyakit nya. sedih nya, ak dh blk melaka (jumaat). arwah just terbaring tak berdaya. sabtu, kami bergerak ke ampang sb ada wedding anak best friend mama n ayah. yg tu next entry k. plan kami, ahad, balik jitra sb isnin ayh ada meeting penting. ahad, sampai jitra dr kl around 6.30ptg. mama sempat basuh baju. ak sempat view blog, tp sempat update. br nk transfer pic. mlm tu, ak tdo lewat. dlm 2.15pg, ayah pggil. ak ingt ayh nk tnya dh tdo ke belum sb lampu bilik still terpasang. tp ak dengar ayah ckp psal benda lain, bila ak bka pintu, ayah gtau yg atuk dh takde. ak terkelu. br ingt ptg isnin after meeting, ayh nk amik bas ke melaka semula. ayah tak larat nk drive. tp kita cuma merancang, tuhan menentukan. msa smpai tu, mama ada pesan, kemas beg siap2, msuk kn baju kurung, mn tau, nnt nk kna blk dlm masa terdekat. yup. sgt dekat masanya. lps dpt berita tu, terus kmas baju2.apa yg teringat, sumbat je masuk beg. 3.15, siap kmas. kucing2 dh masukkn dlm pondok. ak dh ngs. call 'dia'. tenang jap bila 'dia' pujuk. 'dia' pesan, jgn bg ayh ngntuk, teman ayh. so ak tak tdo sepanjang dlm perjalanan. sekali sekali, cousin call tnya dh sampai mn. ak sempat tdo 2jam lps subuh, sb mama dh terjaga. smpai melaka pukul 9. tgk org dh ramai. suma ada. suma sugul. masuk rumah, sekujur tubuh terbaring kaku dihadapanku. ak cr nenek. ak dakap erat. dia bisik,"atuk dh takde"... ak ngs lg. time tu mmg obvious yg ak plg bnyk ngs. ak tak tau nape. tp ak tak mampu tahan air mata ak. time diorg mandikan atuk, ak just tgk dr jauh. time diorg kafan kn, ak tak pergi dekat. sb imam tu ckp, waris je yg blh tgk. ak sapa? rs mcm org luar. bila dh siap, br ak g dekat. sorg2 cium dahi atuk. mama pun cium. tp ak  tak. ak ngs. sapa ak... takpe la... ak ikut g kubur. tp ak tak sggup tgk diorg kebumikan atuk.. ak dduk dgn mama. bila dh tutup br ak g dekat. msa tabur kan bunga kt pusara atuk, ak menangis lg... bila semua selesai, tggal anak cucu je yg dduk bca kan surah2 utk atuk. kata sorg nenek, lg lama kami disitu, lg lambat malaikat dtg soal atuk.  masa balik dr kubur, ak dh tenang sket. ak syukur sb semua urusan berjalan lancar. ATUK... DAMAI LAH KAU DISANA.... pesanan arwah akan sentiasa terpahat dlm hati ini..... "YANG JAUH BIARLAH JAUH.. YANG DEKAT JANGAN JAUH KAN....."


AL~FATIHAH...
free glitter text and family website at FamilyLobby.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Al Fatihah!! Semoga Roh beliau di kalangan yg Soleh!! Amin...

haruan tasek said...

al-fatihah kepada datuk ko ya.... memang si dia perlu menyokong menabahkan diri mu.

princess hearty said...

thanks mama n haruan tasek...